fredag, september 30, 2005

Quit your dayjob på KB


Photo by Jens Nordström
Såg Quit Your Dayjob på KB igår och blev imponerad av vilket säkert och professionellt intryck de gav. Det är väl nästan dags att börja tala med darr på rösten om deras tidiga mer kaotiska spelningar. "Kommer du ihåg när de spelade på Teaterrestaurangen...snyft". Det märks i alla fall att de har fått mer scenvana. Låtarna? Jo de lät bra, som vanligt. Man vet vad man kan förvänta sig av en spelning med Quit Your Dayjob, och man blir sällan besviken. De är konsekventa och kompakta och levererar. Vad mer kan man önska sig? Det skulle väl vara någon sorts överraskning, men man kan inte få allt.

tisdag, september 27, 2005

Dipper flyttar till www.dipper.se



Så var det äntligen dags att få ordning på det mest oordningsamma av hemsidor. Det har varit ett elände att uppdatera och sköta hemsidan där den varit tidigare, och dessutom har det varit begränsad plats att lägga upp material för nedladdning. Nu har vi tagit oss i kragen och beställt ordentlig plats på webbhotell och också fått en adress som kanske går att komma ihåg. Må alla hitta dit!

söndag, september 25, 2005

Ett överskott av musik


Läste på Simon Reynolds blogg en mycket intressant artikel om hur han känner att tiden inte räcker till för all bra musik som görs. Teknologin för att göra musik har gjort det enklare för fler människor att både skapa och sprida sin musik och det är inte bara mängden dålig musik som ökat; även mängden ganska bra och väldigt bra musik har ökat i både mängd och tillgänglighet. Nu kan vanliga lyssnare med ett bra fildelarprogram få tag i mängder av musik som man tidigare var tvungen att vara musikrecensent för att få tillgång till. Jag kan känna som Simon att det enda rätta kan tyckas vara att hitta den musik man älskar och sedan gräva ner sig i den, men jag är nog alldeles för rastlös för det i längden.

torsdag, september 22, 2005

Ännu mera dubstep; Dubway !

Ifall det finns intresse av att gräva sig längre ner i en musikstil som hämtar sin inspiration från bland annat drum and bass, elektronika och Jamaica så är en bra utgångspunkt Dubways sajt. Dubway är en ung kille från Kroatien som kommit att betyda en hel del för spridningen av dubstep via de mixar som antingen spelas in från radioshower på internetradio eller spelas in i studios. Han har lyckats samla stora mängder av dessa mixar och annan information på sin blogg. Intressant nog befinner sig dessa mixar i någon sorts gråzon vad det gäller rättigheter. Så länge ingen protesterar så är det inte olagligt att varken sprida eller kopiera dem. Och varför skulle artisterna protestera? De är aktivt involverade i spridningen av dessa mixar, samtidigt som de visst tycker att man ska stödja scenen genom att köpa skivorna. Det ena utesluter inte det andra. Så om du är nyfiken, ladda ner och lyssna medan det fortfarande är lagligt.

måndag, september 19, 2005

Platta skåne...



Konstaterar ännu en gång när jag är ute och cyklar i trakterna kring Malmö att myten om det platta Skåne inte känns riktigt sann. I alla fall öster om Malmö, verkar det inte finnas många meter platt mark; det är ett böljande landskap, som rullande vågor av åkermark. Mycket vackert, men som sagt: inte platt.

Är du lycklig nu?


Så du tror att du är lycklig? Trevligt för dig, men det kan väl vara skönt att få klara besked om du verkligen är det också. Nu kan du få det. En databas har satts samman i syfte att samla all väsentlig forskning som finns om lycka. I World Database of Happiness finns hur mycket information som helst. Frågan är bara ifall denna information gör oss lyckligare.

lördag, september 17, 2005

Låtar som nycklar



Nu hände det igen ! Denna gång var det ett ganska okänt band med en ganska okänd utgivning, men i alla fall. Jag har hört en del med Slaughter Mob tidigare. De verkar räknas till ett av de mer stabila banden inom Dubstep/Breaks. Vad det är för genre har ingen betydelse i detta fall. I vilket fall som helst så har jag aldrig riktigt insett vad det är som är så fantastiskt med just Slaughter Mob. Jag har gett dem flera chanser, men nej. Och så kommer det... Jag lyssnar på Fever på senaste tolvan, och allt känns helt rätt. Av någon anledning har jag lärt mig lyssna på dem, eller kanske hellre, lärt mig deras ljud, deras grej. Nu kan jag lyssna på de andra låtarna och förstå vad det handlar om. Vissa låtar fungerar som nycklar in i förståelsen av ett band, ibland t o m en hel genre. Tyvärr verkar det som om olika människor har olika nycklar, annars vore det enkelt att introducera en ny musikstil för vänner.

Vad är det med anime?



Efter att ha sett Laputa: Castle in the sky av Hayao Miyazaki konstaterar jag än en gång att det är något märkligt med japansk anime. Det finns en berättarglädje och ett förhållningssätt till karaktärer som är befriande efter den överdosering av Disney jag och säkert många andra fått under uppväxten. Det kan vara svårt att sätta fingret på vad det är som är så annorlunda. Det kan vara den glidande skalan mellan ont och gott hos en del karaktärer, eller att filmerna emellanåt kan vara vackra och till och med gulliga utan att förfalla till billig sentimentalitet. Jag vet inte riktigt, men jag låter mig villigt gång på gång överrumplas och fascineras.

fredag, september 16, 2005

Dipper till Uppsala !



Nu är det klart att Dipper spelar på Velvet eller Västmanlands-dala Nation lördagen den 1/10. Vi ser fram emot att åka upp till lärdomsstaden i norr och visa vad vi lärt oss sedan senast.

www.velvetrockklubb.tk

onsdag, september 14, 2005

I Am Alive and You Are Dead


Jag läste nyligen ut en mycket bra bok:I Am Alive and You Are Dead: A Journey Into the Mind of Philip K. Dick av Emmanuel Carrere. Boken behandlar, med viss poetisk frihet, de större dragen i PKD's liv och författarskap, och framför allt; sambandet mellan dessa.
På ett sätt sällar sig boken till de biografier som gör mig illa till mods. Inte för att de är dåliga, utan för att de avslöjar saker om personen som kan vara jobbiga att ta till sig. Scener av trolöshet, själviskhet, egotrippande och allmän tanklöshet, kan ge mig känslan av att jag rotar i någons smutsiga tvätt. Samtidigt inser jag naturligtvis att man inte ska gömma obehagliga fakta för läsaren, om dessa fakta är viktiga för historien. Så som läget är nu så läser jag och lider emellanåt. Carreres bok rekommenderas dock varmt till alla som är intresserade av Philip K Dick, eller endast intresserade av märkliga människoöden.

tisdag, september 13, 2005

Kan du dansa dubstep ?


På den här adressen http://www.blackdownsoundboy.blogspot.com/ finns en fantastiskt bra mix av en ung producent som heter Skream. Där finns även en intervju med honom. Mycket läsvärt.

Bloggen startar


Sådär ja. Nu har jag i alla fall kommit igång.
Hoppas att jag har tid att uppdatera.
Jag hade tänkt sprida mina tankar kring musik, film, böcker och annat skräp.
Kanske ge lite tips; kanske få lite tips.
Vill gärna sprida lite värme med hjälp av länkar till bra ställen.